Zimní období je alespoň pro mě doba chutí mírně řečeno méně zdravých.
Ač mám občas chuť i na saláty a do jídelníčku je samozřejmě stále zařazuju, spolehlivě u nás vedou jídla, který zkrátka a dobře zahřejí.
Kromě všech možných polívek je jedním z nich jídlo z jednoho hrnce, hovězí ragú se zeleninou a bramborama. Spolehlivě zasytí a zahřeje tělo i duši. Po takovém jídle je svět hned o něco veselejší a příjemnější.
Ingredience:
- 600 g hovězího zadního
- 1 cibule
- 2 mrkve, nakrájenou na kolečka
- 1 menší petržel, nakrájenou na kolečka až půlkolečka
- kousek celeru, nakrájeného na nudličky
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička bylinek ( tymián, oregano, saturejka)
- 1 hrnek červeného vína
- 300 ml hovězího vývaru
- 3-4 brambory
Postup:
Hovězí maso očistěte, nakrájejte na větší kostky a osušte.
Na olivovém oleji maso zprudka orestujte. Dejte stranou a ve výpeku orestujte na drobno nakrájenou cibulku a zeleninu. Až začte chytat barvu přidejte na jemno nakrájený česnek a nechte ho pěkně rozvonět.
Maso vraťte do hrnce k zelenině, osolte, opepřete, přidejte bylinky a rajčatový protlak. Chvíli společně restujte, tím se zbavíte kyselosti protlaku, přidejte bobkové listy a přilejte víno. Nechte ho mírně zredukovat a dolijte vývarem, přidejte i na kostky nakrájené brambory a vše společně vařte na mírném ohni do měkka.
Na talíři se nebojte zasypat ragú koriandrem. Podávat ho můžete jen tak nebo s chlebem, pečivem, klidně i se šťouchanými bramborami.