Ovocné knedlíky bych doma mohla dělat snad denně, což pochopitelně nedělám. Alenka je miluje. Nejraději má meruňkové, pak švestkové ( švestky už jsou zralé, tak je jasné, co mě asi čeká) a pak už je to celkem jedno, čím je naplním. Ale hlavní je těsto, odpalované, to musí být vždycky. Jiné vlastně ani nedělám. Nemám teda vždycky náladu a chuť se s tím ovocem balit, tak dělám jen takové malé kuličky a to ovoce k nim doplním ve formě omáčky. A funguje to skvěle, dokonce u nás se stává tahle kombinace čím dál oblíbenější. Asi u toho chvíli zůstaneme, ovšem až na ty švestkové, ty budu muset zabalit 😉
Ingredience:
Na těsto:
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- špetka soli
- 250 g hrubé mouky
- 2 vejce
Na omáčku:
- 400 ml ostružin
- 160 ml kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilky
Postup:
Na knedlíčky, nechte rozpustit máslo v osolené vodě, přiveďte k varu. Pak stáhněte z ohně a rychle vmíchejte mouku, vraťte na plotýnku a míchejte dokud těsto přestane ulpívat na stěnách hrnce.
Přendejte do mísy a nechte zchladnout. Poté zapracujte vejce, jedno po druhém až vznikne jemné nelepivé těsto. Z něho pak odkrajujte malé kousky, ze kterých tvarujte kuličky. Vařte v osolené vodě cca 5 minut od vyplavání.
Na omáčku smíchejte všechny ingredience a rozmixujte. Pokud vám vadí zrníčka z ostružin, omáčku propasírujte. A pak už si jen užívejte tu lahodu.