Není risotto jako rizoto. Já mám hodně ráda právě takové to krémové, mazlavé, ze kterého je cítit navinulá chuť vína. Ale nepohrdnu ani rizotem, které se u nás dělávalo po řadu let, a které stále známe z některých restaurací či jídelen. Ono i tohle rizoto má něco do sebe, když tedy obsahuje kvalitní suroviny a je dobře vychucené. Třeba i to klasické s masem, hráškem, kopcem sýra navrchu a kyselou okurkou nakonec není úplně marný 🙂
Já tedy dělám hlavně ty krémový, nejčastěji s houbama ( lesníma a nejlépe vlastnoručně nasbíranýma), ale jelikož ta moje treperenda je doma marod a houby nejí, tak jsem ho musela dle toho upravit. Je chuťově méně výrazný než to houbový, ale špek se o tu chuť docela dobře postará ( příště ho dám asi víc 😉 )
Ingredience:
- 250 g krůtích prsou
- 50 g špeku
- cca 12 cm kus pórku
- 2 stroužky česneku
- 250 g rýže arborio
- 100 ml bílého vína
- cca 700 ml zeleninový vývaru
- máslo, olivový olej
- 70 g parmazánu
- sůl
Postup:
Krůtí prsa nakrájejte na nudličky a osolte, klidně můžete také přidat nějaké oblíbené koření.
Vhoďte na hlubší pánev s olejem a máslem a nechte zatáhnout ze všech stran.
Pak přihoďte na kostičky nakrájený špek a nechte ho chvilku než pustí tuk, pak přidejte nakrájený pórek a nakonec i česnek.
Do pánve přidejte rýži a osmahněte ji. Vlijte víno, nechte ho odpařit a postupně přilévejte vývar. Já vývar nedávala, ale ve vroucí vodě jsem rozmíchala bylinkové koření ( dostala jsem skvělou směs od kamarádky, jsou bylinky, koření a sušená zelenina a je vážně skvělá).
Takto pokračujte až je rýže vařená al dente nebo tak jak vám nejvíce vyhovuje. Nakonec přidejte lžíci másla a vmíchejte nastrouhaný sýr. Solte opatrně, sýr nakonec risotto ještě dochutí.