Narozeninový dort

 Tenhle narozeninový dort jsem úmyslně nepojmenovala, protože je to taková kamufláž. Vypadá jako Princeznin dort, ale uvnitř je to Králův dort. Jaký je mezi nimi rozdíl? První jmenovaný obsahuje krom piškotového korpusu a kopce šlehačky, což mají oba společné, vanilkový krém a malinový džem. Kdežto ten druhý obsahuje čokoládový krém a banány, já tedy doplnila ještě borůvky, maliny a jahody, což celý dort příjemně osvěžilo. Králův dort se ale potahuje žlutým marcipánem ( nebo jinou potahovou hmotou) a Princeznin klasicky zeleným nebo růžovým potahem. Jelikož byl dort pro mou maminku, chtěla jsem barvy jemnější, ale náplň s čokoládovým krémem, proto tedy ta kamufláž 😉
Inspirací mi byly stránky Kousek dortu. Už jsem pár dortů vyzkoušela a tenhle zatím stále vede.

 

Ingredience:

Na korpus:

  • 4 větší vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 160 g hladké mouky
  • 4 lžíce oleje

Na čokoládový krém:

  • 200 g hořké čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 60 g změklého másla

Na šlehačku:

  • 2 kelímky vysokotučné šlehačky
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na dokončení:

  • 2-3 banány
  • jahody, maliny, borůvky
  • marcipán na potažení
  • barva na obarvení marcipánu
  • moučkový cukr na poprášení

 

Postup:

Nejprve si upečte korpus.
Troubu si předehřejte na 180°C. Dno kruhové formy cca 20 cm  velké vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem.
Na piškot vyšlehejte bílky s cukrem do tuhého lesklého sněhu. Na nejnižší rychlost pak zašlehejte žloutky rozmíchané s olejem a hned šlehač vypněte. Přidejte prosátou moukou a gumovou stěrkou ji opatrně vmíchejte do vaječné směsi. Těsto pečte cca 15 minut nebo až špejle zabodnutá do středu těsta nebude lepit. Po upečení nechte korpus chladnou tak 10 minut, pak ho vyjměte z formy a nechte ho vychladnout úplně. (Vždycky korpus peču o den dříve, tak ho pak zabalím do potravinové fólie a uložím do chladu, případně ho takto můžete zmrazit a použít později dle potřeby.)
Na krém si nalámejte čokoládu na kousky a dejte ji do mísy. Smetanu přiveďte k varu a nalijte ji na čokoládu. Chvíli počkejte, až čokoláda povolí, a pak ji vymíchejte dohladka. Šlehačem na nejnižší rychlost šlehejte, dokud čokoláda nezchladne. Pak zašlehejte měkké máslo.
Marcipán si obarvím na zeleno. Nebo tuto fázi předběhněte a obarvěte si ho o den dříve.
Vyšlehejte šlehačku dopevna, v polovině šlehání přidejte cukr.
Banány nakrájejte na silnější plátky nebo na podélně na čtvrtiny, jahody na čtvrtky, maliny a borůvky nechte v celku.
Piškotový korpus rozkrojte na tři díly. První plát potřete čokoládovým krémem, poklaďte ovocem, potřete tence šlehačkou. Přiklopte druhým plátem korpusu a jemně přimáčkněte. Naneste zbytek šlehačky  (trochu si nechte stranou na závěrečné obmazání dortu). Ze šlehačky vytvarujte kopec, uhlaďte ho, položte na něj poslední korpus a opět jej jemně přimáčkněte, aby tvar kopce pěkně zkopíroval. Zbytkem šlehačky pomažte rovnoměrně celý dort, hlavně mezery mezi jednotlivými patry. Když je celý dort zahlazený, vyválejte marcipán a celý dort jím potáhněte.
Hotový dort poprašte moučkovým cukrem a ozdobte marcipánovými nebo živými květy.

 

P1560272-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.