Skončil víkend a začal opět nový týdenní kolotoč. Každý to určitě známe , občas vůbec nestíháme…práce, školka, škola, nákupy, scénář všeobecně známý. Ale bohužel pravdivý.
A pak člověk přijde ufuněný domů a chtěl by jen na chvíli vypnout, hodit nohy na stůl, neslyšet nic z toho, co se ozývá z vedlejšího pokoje a třeba chvíli relaxovat…to je ale asi jen sen. Večeře, to zní v hlavě jak nějaké zaklínadlo. Nechcete odbýt rodinu namazaným chlebem, takže se pustíte do vaření.
Ale co za půl hodinky uvařit a navíc si vážně pochutnat? Tak přesně na tuhle otázku si v klidu můžete odpovědět. Noky v krémové rajčatové omáčce.
Pro takovéhle situace občas mívám v zásobě nějakého toho pomocníka, čímž jsou zrovna teď noky, protože dělat se s domácími by situaci asi neulehčilo. Polotovary neuznávám a ani je nekupuji, ale noky nebo torteliny, ty už nám párkrát zachránily život. Zbytek ze surovin už doma standardně mívám, takže pak už je to opravdu otázka pár minut a skvělá večeře je na stole.
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 50 ml bílého vína
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky majoránky
- 1/2 lžičky bazalky
- snítka šalvěje
- 250 ml smetany
- 200 ml rajčat v plechovce
- 50 ml passaty
- 1 balení bramborových noků
- sůl, čerstvě mletý pepř
- čerstvá bazalka
Postup:
Olivový olej rozehřejte ve vyšší pánvi a osmažte na něm cibuli, aby byla jen lehce zbarvená, asi 5 minut.
Přidejte nakrájený česnek, chvíli společně orestujte a přidejte bylinky, bílé víno a hořčici. Vše dobře rozmíchejte a nechte to vařit asi minutu.
Pak přidejte passatu, nakrájené rajčata, smetanu a noky, osolte a opepřete. Zakryjte a asi 8 minut vařte.
Promíchejte, dochuťte a je-li potřeba nechte to vařit ještě dalších pár minut, aby byly noky dostatečně vařené.
Podávejte okamžitě posypané bazalkou, parmazánem ( nemusíte) a čerstvým pepřem, tím nešetřete 😉