Na Nový se rok se ve většině domácností připravuje čočka. Já ji nikdy nedělám, protože ji prostě nemám ráda. Vařím jen červenou. Ale. Dostala jsem ji a tak jsem si řekla, že to prostě zkusím a uvařím ji tak, aby mi ani trochu nepřipomínala tu nakyslou kejdu podávanou s párkem a okurkou.
Koření čubrica tak často nepoužívám, ale kamarád mi přivezl značnou zásobu z Maďarska, tak mě napadlo, že právě s čočkou by se tohle koření mohlo kamarádit. A ono to fungovalo, čočka mi opravdu zachutnala a nejen mě!
A jelikož budeme mít novoroční oběd veganský, tak se bude tahle úprava dokonale hodit.
Nezkusíte taky udělat změnu?
Ingredience:
- 1 hrnek zelené čočky
- 2 stroužky česneku
- kousek pórku
- 1 červená paprika
- 1 bobkový list
- 1 lžička čubricy, sůl, pepř
- 1/4 zelené dýně hokaido
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
Na oleji nejdříve orestujte nakrájený pórek, přidejte na kostičky nakrájenou papriku, na menší kostičky nakrájenou a oloupanou dýni a chvíli společně orestujte. Přihoďte čočku, nakrájený česnek, čubricu, bobkový list, sůl, pepř a protlak. Promíchejte, zalijte 3 hrnky vody a nechte vařit na mírném ohni 25 minut. Vypněte a nechte 10 minut dojít.