Sušenky s čerstvým kokosem

Kokos, co jsme měli doma od Vánoc sice vypadal pořád k světu, ale říkala jsem si, že by se mohl perfektně hodit do sušenek, na které jsem nedávno narazila v Ikea kuchařce. Naštěstí jsem měla i ten sušený. Takže jsem se s chutí pustila do díla.
Těsto bylo hotové snad ve vteřině, a kuličky se tvarovaly opravdu snadno. Obvykle váhu na rozvážení těsta nepoužívám, dělám všechno od oka. A to i v rámci terapie. Moje puntičkářství zacházelo totiž tak daleko, že jsem zeleninu a vlastně všechno ostatní vždy krájela na stejně velké dílky a byla jsem skoro šílená, když nějaká kostička neměla tu správnou velikost, bylo to už skoro na diagnózu. Takže pro klidné vaření a pečení jsem na radu toho zanechala a je mi vlastně líp. Nicméně, jsou situace, kdy je navážení stejného množství těsta nutné ( alespoň pro několik prvních kousků), takže  jsem tu váhu nakonec vytáhla. V receptu se píše, že se z těsta udělá 13 kuliček, já jich udělala 14. Lžící pak jednoduše vytvarujete placičky do požadovaného tvaru ( já jsem dokonce vytáhla i pravítko- snad se mi ta úchylka nevrátí 😉 ) A šup se sušenkami do trouby.
Doba pečení skutečně odpovídá uvedenému času, po té vytáhnete perfektně dozlatova vypečené sušenky. Ovšem jestli opravdu vydrží ty čtyři dny to nevím, protože mé drahé se do nich pustily jen co vychladly a obávám se, že vydrží sotva do zítřka.
Jsou měkké a vláčné a připomínají kokosky, které jsem nikdy neměla moc ráda. Tyhle sušenky jsou ale o mnoho chutnější. Takže pokud máte rádi kokosky, rozhodně si na těchto sušenkách pochutnáte.

 

Ingredience:

  • 125 g másla
  • 50 g medu
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 100 g čerstvého kokosu, nastrouhaného najemno
  • 100 g sušeného kokosu
  • 100 g třtinového cukru

 

Postup:

V rendlíku rozpusťte máslo, vmíchejte do něj med a odtavte z ohně.
prášek do pečiva a mouku prosejte do mísy. Na jemno nastrouhejte čerstvý kokos a přidejte ho do mísy. Následně přidejte zbytek ingrediencí. Vše smíchejte s teplým máslem. Těsto bude mít spíše řídkou, mazlavou konzistenci.
Těsto rozdělte na 13-14 kuliček po 40 g. Plech vyložte pečícím papírem a naskládejte na něj kuličky. Dávejte pozor, aby nebyly příliš u sebe. Kuličky zmáčkněte tak, aby z nich vznikla kolečka s průměrem 6 cm a pečte je 10-12 minut při teplotě 160 °C.
Sušenky by měly mít po okrajích tmavě zlatou barvu, ve středu by měly být zlatohnědé. Měly by být tuhé, ale ne zcela vysušené. Až budete mít sušenky hotové, budou se vám zdát měkké- žádný strach, měly by ztvrdnout.
Sušenky skladujte v suchu, temnu a chladu v nádobě bez přístupu vzduchu. Vydrží vám tak dobré čtyři dny.

 

IMG_20170107_115407

 

 

IMG_20170107_121812-1

 

IMG_20170107_121851_612

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.