Omáčka z masáků

Konečně, letos poprvé jsem byla na houbách. A byla to doslova pastva, obzvlášť co se týká masáků, růžovek, nebo-li muchomůrky růžovky. Kdo tuhle houbu neznáte nebo se ji bojíte sbírat v domnění, že si ji  spletete s muchomůrkou tygrovanou, nebojte se. Prohlédněte pro jistotu atlas, mrkněte na web, masák se barví dorůžova a hlavně sukýnka na noze je rýhovaná!!! (u tygrované je hladká).
Masák je skvělá a lahodně houba a nabízí mnoho způsobů jak ji připravit.
Já mám pro vás dnes recept na klasickou bílou omáčku, ale veganskou!

 

Ingredience:

  • cca 1 kg očištěných klobouků masáků
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • rostlinný olej
  • sůl, pepř, kmín
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce gulášové papriky
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

 

Postup:

Oloupané a očištěné klobouky masáků pokrájejte na menší dílky a omyjte.
Cibuli a česnek nakrájejte na kostičky a na troše oleje orestujte ve velkém hrnci. Přidejte houby a promíchejte s cibulovým základem. Společně chvíli poduste, houby pustí hodně vody. Osolte, přidejte koření, zalijte vodou asi 2 cm nad hladinu hub a vařte do jejich změknutí nebo dle toho, kolik chcete omáčky.
Až jsou houby měkké, omáčku zahustěte kukuřičným škrobem rozmíchaným v troše vody, zalijte rostlinnou smetanou, chvíli povařte a máte hotovo.
Podávejte s bezvaječnými těstovinami nebo s rýží.

 

P1560462-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.