Dort Pavlova, vlastně nejen dort, ale třeba i mini Pavlova patří v naší rodině k těm nejoblíbenějším dortům a dezertům. Recept na ořechovou Pavlovu mám připravený už nějakou dobu, ale úplně jsme na něj zapomněla. Kdo mě sleduje na Instagramu, ten už tam tenhle dortík zaznamenal, ale na recept došlo teda trochu později.
Připravovala jsem ho cca před měsícem k narozeninám a svátku ( slavilo se dohromady) svému synovci. Chutě teenegerů jsou trochu nevyzpytatelné, ale tenhle meringue dort, to je sázka na jistotu. Chutná prostě všem, synovcům, maminkám i babičkám.
Co se samotného receptů týká, v některých receptech se k bílkům a cukru nepřidává vinný ocet ani škrob, ale já jsem to zvyklá dělat s nimi, takže v mém receptu jsou. Trochu ořechů můžete přidat taky do jednotlivých pater, dort bude pak ještě oříškovější. Šlehačku zbytečně nepřeslazujte, v tomto případě platí, méně znamená více. Bílkové korpusy jsou sladké až dost, ale to k tomuhle typu dortu prostě patří. A je to bájo.
Ingredience:
Merinque korpusy:
- 6 bílků v pokojové teplotě
- špetka soli
- 1 a 1/2 hrnku ( 200 g) prosátého moučkového cukru
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 150 g mletých lískových příšků
Čokoládová ganache:
- 100 g tmavé čokolády
- 200 ml šlehačky
- špetka soli
Šlehačka:
- 500 ml šlehačky, chlazené
- 1 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu:
- 30 g lískových oříšků, nasekaných
- čokoládové hoblinky
- borůvky
Postup:
Předehřejte troubu na teplotu 150 ° C.
Na papír na pečení nakreslete dva kruhy, tak, aby měly mezi sebou alespoň 2 cm prostor. Papír dejte na plech. Na třetí papír nakreslete pouze 1 kruh.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli až jsou tuhé a lžící postupně přidávejte moučkový cukr. Nakonec přidejte kukuřičný škrob a ocet a ještě chvíli šlehejte, aby se cukr dobře rozpustil. Pak jemně vmíchejte připravené ořechy.
Bílko-ořechové těsto rozdělte rovnoměrně do 3 kruhů.
Plechy dejte do trouby a teplotu snižte na 120 °C. Pečte asi 90 minut. Pusinky by měly být nahoře suché, ale při zatlačení ještě uprostřed mírně měkké.
Troubu vypněte, trochu otevřete dvířka a nechte je úplně vychladnout.
Na čokoládovou ganache ohřejte smetanu, neměla by se vařit. Přelijte jí přes čokoládu a přidejte špetku soli. Nechte ji chvíli stát a pak vymíchejte hladký krém. Nechte vychladnout při pokojové teplotě, před sestavením dortu nechte v lednici.
Ze smetany a cukru si vyšlehejte tuhou šlehačku
A teď už jen dort sestavit. První korpus položte na koláčový stojan nebo talíř a jemně ho potřete necelou polovinou ganache, pak naneste 1/3 šlehačky. Pokračujte s další vrstvou meringue korpusu, ganache a šlehačkou.
Navrch dejte už jen šlehačku, naaranžujte borůvky, posypte nasekanými ořechy, čokoládovými hoblinami a příp. „pocákejte“ zbytkem ganache.
Dejte vychladit do lednice cca na 4 hodinky.