Koláče z křehkého těsta jsou jedny z nejlepších a u nás nejoblíbenějších. Obměňovat a naplňovat je můžete čím chcete. A já stále ještě nacházím poslední zbytky loňské úrody ostružin. A ty letošní budou co nevidět, tak ty zásoby musím vyklidit.
A takovýhle koláč se může hodit třeba i jako sladké zakončení školního roku 🙂
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- špetka soli
- 50 ml ledové vody
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- trochu mléka na zředění
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
- citrónová kůra
- 150 g ostružin
Navrch:
- 1 zakysaná smetana
- moučkový cukr
Postup:
Všechny ingredience na těsto smíchejte a rychle vypracujte hladkou hmotu, studenou vodu přilévejte postupně. Těsto pak zabalte do potravinářské folie a dejte min. na 30 minut do lednice.
Předehřejte troubou na 180 °C.
Těsto vyndejte z lednice, vyválejte do velikosti formy a pomocí válečku ho přeneste do formy. Těsto propíchejte vidličkou a předpečte asi 8-10 minut. Nechte zchladnout
Na náplň vyšlehejte tvaroh, zřeďte mlékem je-li moc hustý, přidejte žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšlehejte zvlášť a lehce gumovou stěrkou zamíchejte do tvarohové směsi. Nakonec přidejte nastrouhanou citronovou kůru a ostružiny.
Tvarohovou směs nalijte na předpečený korpus a pečte cca 35 minut nebo až povrch zezlátne. Koláč vyndejte, nechte chvíli stát a nakonec ještě horký vršek potřete oslazenou zakysanou smetanou.