Pivní štrůdl s dýní

Máte oblíbené těsto na štrůdl? Já jsem si myslela, že mám a bylo to křehké těsto. Ale začínám docela váhat, protože tohle pivní těsto je fakt bomba. Skvěle chutná, skvěle se s ním pracuje nejen při jeho zpracování, ale i pak, když už ho motáte s náplní. A navíc je bez cukru.
Vyzkoušela jsem tradiční náplň jablečnou ( ta byla více „mokrá“) a pak s dýní. Na to mě kupodivu přivedl 12-ti letý syn mojí kamarádky, který se zmínil, že se svými kamarády si jen tak odpoledne po škole šli nakoupit ingredience a upekli si štrúdl. No já fakt nechápu, malí kluci a místo fotbalu jsou péct štrúdl? Já jsem nadšená!
No takže jsem se nechala inspirovat a šla do toho taky. Dýňový koláč peču, ale vlastně mě nikdy nenapadlo dát dýni do štrúdlu. A je to mňamka, k tomu když přidáte kopeček dobré zmrzliny nebo šlehačku… delikatesa.
Možná se ptáte jaké pivo použít. Jak určitě ne tmavé, použijte rozhodně světlé pivo. My měli doma zrovna načatý soudek plzeňské dvanáctky, což se ukázalo jako skvělá volba i pro štrúdl 😉

 

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 250 ml světlého piva
  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 menší dýně hokaido
  • 10 hřebíčků
  • 1 lžička skočice
  • 1/4 lžičky drceného zázvoru
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • kůra z 1 bio citrónu
  • šťáva z 1/4 citrónu

+ vejce na potření

 

Postup:

Jelikož těsto potřebuje nějakou dobu uležet, pusťte se nejdříve do něj.
Z mouky, soli a másla vytvořte jakousi drobenku, do ní pak zapracujte pivo. Jde to docela rychle a jednoduše. Pak těsto zabalte do folie a nechte v chladu aspoň hodinku odpočinout.
Mezitím si připravte náplň. Dýni rozkrojte, vydlabejte, okrajovat nemusíte a nakrájejte ji na tenčí a menší plátky. K ní pak přidejte v hmoždíři rozmělněné koření, cukr ( můžete klidně přidat máte-li raději sladší štrúdl) a kůru a šťávu z citrónu.
Odpočaté těsto rozdělte na 2 díly, rozválejte, naplňte ochucenou dýní a zabalte. Navrchu můžete udělat zářezy, aby mohla unikat pára, potřete vajíčkem a šup s ním do předehřáté trouby.
Pečte dozlatova na 180°C. Tady bych ještě tradičně napsala nechte vychladnout, ale když on ještě teplý je prostě skvostný.

 

P_20171104_114757-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.