Pomazánka z avokáda

Guacamole je notoricky známá „pomazánka“ z avokáda a je fakt úžasná.
Měla jsem ale chuť vyzkoušet něco trochu jiného a povedlo se.
U nás tedy málokdy vydrží, aby se  z něho dala připravit nějaká dobrota, protože ho jíme prostě jen tak samotné, dlabeme lžičkou a tak ho máme nejraději. Ale někdy mám potřebu ho ještě nějak „vylepšit“, což samo o sobě vlastně vůbec nepotřebuje. Ale ne každý ho takto má rád, pro někoho je moc „tučné“, někomu vadí ta jeho specifická chuť, no prostě každý jsme jiný a jiné chutě máme rádi, ale když se z něho udělá pomazánka nebo se přidá do salátu, to už pak snad chutná každému.
Kdo nemusí ricottu ( mě taky občas drhne na patře) může zvolit tvaroh nebo krémový sýr, nebojte se vůbec experimentovat.
Avokádo je vůbec takový zázrak. Teď několik zajímavostí. V první řadě, je to ovoce, což jsem dlouhou dobu vůbec nevěděla a docela mě to zmátlo. Nejenže je výborným zdrojem zdravých tuků je bohatý na minerální látky jako je draslík, měd, magnezium, fosfor a na vitaminy C, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové), vitamin E ( což je silný antioxidant) a vitamin B6 (který podporuje zdravou pokožku a slouží jako záložní palivo). No a navíc je dobrý.
Ale pozor na domácí mazlíčky, avokádo obsahuje persin, který je silně jedovatý zejména pro papoušky nebo kanárky a ze stejného důvodu by se nemělo podávat ani psům nebo kočkám.
Na nás ale působí blahodárně, má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest. Takže s chutí do něj 😉

 

Ingredience:

  • 1 avokádo
  • 2 lžíce ricotty
  • citronová šťáva
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • varianty: červená paprika, cibulka

 

Postup:

Avokádo vydlabejte a rozmačkejte. Zakápněte citronovou šťávu, přidejte ricottu a žloutky a vše společně dobře utřete, stačí vidličkou. Osolte, opepřete. Nakonec přidejte nasekané bílky a pažitku. A teď můžete ještě přidat na drobno nakrájenou červenou papriku nebo cibulku a nebo oboje, chutná to báječně 😉
Mažte na suchary, opečený chleba, tousty…

 

IMG_20170310_180707-1

 

IMG_20170310_180833-1

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.