Sekaná zapečená v listovém těstě

Mleté maso, mám ho ráda, ale nebyla jsem úplně zvyklá ho kupovat, tedy krom boloňských špaget, lasagní apod.
Ale poslední dobou mám vyloženě chuť na sekanou, karbanátky, takovéty pro mě zapomenuté klasiky.

Na téhle úpravě sekané poslední dobou ujíždíme, skvěle chutná teplá i studená. Když k ní uvaříte pár brambor máte báječný oběd  a když ji studenou nakrájíte na plátky, přihodíte trochu zeleniny, ejhle, je tu super studená večeře nebo pohoštění na jakoukoliv oslavu nebo párty.

Základem je samozřejmě dobré maso, takže důvěřujte svému řezníkovi a nechte si maso namlít. Já používám směs vepřového a hovězího, mám to tak ráda. Baví mě, že náplň můžete obměňovat dle libosti a chuť bude vždycky skvělá. Jednou vynechám houby, jindy nechám pouze mrkev…můžete třeba vyzkoušet své vlastní ingredience a dejte pak vědět, jak vám chutnalo.
Může se vám zdát, že masová směs úplně nedrží tvar, ale nemějte obavu, listové těsto zajistí, že maso zůstane ve správném tvaru pěkně uvnitř. Opravdu není třeba žádná strouhanka, pochutnáte si jen na mase, není to žádná buchta.

 

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 500-750 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 1 brambora
  • 100 g žampionů
  • tymián, oregano
  • 1 vejce+ 1 vejce na potření
  • sůl, pepř
  • olivový olej

 

Postup:

Na olivovém oleji nejprve zpěňte nakrájenou cibulku, přihoďte rovněž na drobno nakrájenou mrkev, bramboru, žampiony a nakonec i česnek. Osolte, opepřete, přidejte koření a společně restujte cca 10 minut. Pak nechte vychladnout.

Mleté maso vložte do větší mísy a přidejte k němu vychladlou zeleninu a také vajíčko. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo a dochuťte solí a pepřem.

Připravte si listové těsto. Pokud použijete hotové, už vyválené, ušetří vám to spoustu času a práce. Obvod potřete rozšlehaným vajíčkem. Na střed přesuňte masovou směs a vytvarujete ji do tvaru sekané. A pak už stačí ji jen zabalit, nejprve boky a pak z obou stran tak, aby spoj byl vespod.

Sekanou přesuňte na pekáč s pečícím papírem, shora místy propíchejte vidličkou a potřete vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 45- 60 minut dozlatova. Podávejte teplé nebo studené.

 

IMG_20170629_182048-1

 

IMG_20170629_190726-1

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.