Ta houbařská sezóna se letos mimořádně vydařila, nepamatuju si, kdy naposled bylo tolik hub jako letos. Možná to máte stejně jako já a rádi hledáte nové recepty a nové chutě. Když začnou růst houby, dělám z nich ty naše oblíbené klasiky, ale jak je jich moc, člověku se to trochu přejí. A taky to chce trochu změnu. Takže zde je jeden takový receptík.
Ingredience:
- lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 2 větší stroužky česneku
- 2 hrsti lesních houb nakrájených na menší kousky
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1/4 hrnku bílého vína
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1 lžička tymiánu
- 1/4 hrnku sladké smetany
- sůl a pepř
- těstoviny
Postup:
V hrnci orestujte na drobno nakrájenou cibuli, asi 3-5 minut. Přidejte česnek a restujte další minutu. Přidejte houby, sůl, pepř a restujte dokud nebudou houby hnědé, asi 10 minut.
Vmíchejte rajčatový protlak, po 2 minutách přidejte mouku a důkladně míchejte další 3 minuty, dávejte pozor, aby se vám houby nespálily.
K houbám přilejte bílé víno a nechte ho odpařit. Přidejte hořčici, sójovou omáčku, tymián, sůl a pepř, zalejte vše vývarem a vařte 10 minut. Nakonec nalijte do směsi smetanu a chvíli společně prohřejte. Podávejte s těstovinami.