Amálka se konečně rozhodla, že taky jednou zůstane ve školce do odpoledne a tak jsem si říkala, že bych mohla zatím něco upéct.
Dostaly jsme velkou tašku jablek, volba ovoce byla tak jasná a já dostala chuť na něco kynutého ( měla jsem právě ten čas zadělat těsto), hodně nadýchaného a hlavně se skořicí. Protože kde jsou jablka, tam je i skořice, to je jasný. A tenhle „chleba“ splnil moji představu dokonale. A Amálky taky, protože když přišla ze školky a viděla, co jsem upekla, hned si nechala pořádný kus zakrojit, zasedla ke stolu a pustila se s chutí do něj. A že si pochutnávala, a to je při tom čokoholik, takže všechno, co čokoládu neobsahuje odmítá. Ovšem tohle byla vyjímka.
Ingredience:
- 1,5 hrnku teplé vody
- 1 balení sušeného droždí
- 3 lžíce změklého másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3-4 hrnky hladké mouky
- 3/4 lžičky soli
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- 2 jablka nakrájená na tenké plátky
Postup:
Ve velké míse smíchejte teplou vodu a droždí a nechte stát cca 5 minut.
Přidejte hnědý cukr a máslo, 2 hrnky mouky se solí a společně propracujte, cca 3 minuty. Další mouku přisypávejte dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy a bude hladké a pružné. Můžete použit hnětač nebo rúčo, tak to dělám já. Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 45 minut. Budete koukat, jak krásně během té doby vyběhne.
Mezi tím smíchejte cukr se skořicí na posypku. Formu, ve které budete chléb péct vymažte máslem.
Až těsto vykyne, vyválejte ho do obdélníku, posypte cukrem se skořicí a naskládejte jablka. Smotejte do roládky a tu uprostřed rozřízněte, pak oba kusy srolujte do copu a přeneste ho do připravené formy, kde těsto nechte kynout dalších 30-45 minut. jablíčka vám mohou vypadat, ale to vůbec nevadí, zase je tam všechny jednoduše vraťte zpátky.
Formu pak vložte do vyhřáté trouby a pečte 40-45 minut při 175°C. Nechte vychladnout a pak hodně pocukrujte, vůbec se nemusíte bát, těsto není tak sladké.