Už nemůžete vejce ani vidět? Já naštěstí tenhle problém nemám, nepřejím se jich ani o Velikonocích. No ale je fakt, že někdy se jich sejde opravdu hodně a co teď s nima.
Receptů na jejich zpracování najdete na netu všude plno, ale mám dojem, že všechno je tak nějak moc sytý, tučný a podobně a to člověk po všech těch velikonočních dobrotách už moc nedává.
My jsme měli letos celkově Velikonoční menu hodně odlehčený, ale i tak na pomazánku a jím podobné vaječné varianty jsem chuť neměla. Takže to vyhrály vejce plněný.
Ty prakticky můžete naplnit čím chcete, já zvolila tuňáka v oleji a skyr. Samozřejmě dobrá hořčice nesmí chybět. Víc není třeba, tuňáková chuť je dokonalá a krásně se doplňuje s bílkem.
A k tomu lehký ředkvičkový salátek, ochucený citronovou a pomerančovou šťávou s troškou pomerančové kůry. Výsledkem je lehký, svěží obídek nebo večeře. A že k tomu sníte pár vajec ani skoro nevnímáte.
Ingredience ( množství pro 1 osobu):
Vejce plněná tuňákovou pěnou se skyrem
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 80 g tuňáka v oleji ( okapaného)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky skyru
- himalájská růžová sůl
- čerstvě mletý pepř
Salát s ředkvičkami
- římský salát
- 1/4 fenyklu
- 2 ředkvičky
- citronová šťáva
- pomerančová šťáva
- pomerančová kůra
- himalájská růžová sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
Uvařená vejce rozpulte a vydlabejte žloutky. Ty dejte společně s hořčicí, skyrem, solí a pepřem do mixéru a mixujte tak dlouho až vám vznikne hladká pěna. Přendejte ji do zdobícího sáčku a nastříkejte do důlků v bílkách.
Tuňáková pěna vám určitě zbyde, tak si ji můžete namazat na bagetku nebo dát do salátové lodičky.
Na salát si nakrájejte nebo natrhejte cca 3 listy římského salátu, na jemno nakrájejte fenykl a ředkvičky na tenké plátky.
Smíchejte v míse, zakapejte šťávou z citrónu a pomeranče ( toho méně) a přidejte i kůru ( stačí tak 3x přejet po struhadle) a kvalitní olivový olej.
Osolte, opepřete, dobře promíchejte a podávejte s plněnými vajíčky.