Polévky, ve kterých stojí lžíce, to jsou ty správné polévky pro mě. Miluju je od mala, čím hustší tím lepší. Přesně taková je i tahle italská čočková polévka. Je z červené čočky, se zeleninou, rajčaty, když mám čerstvá dávám je místo rajčat plechovkových, ale plechovková jsou stejně dobrá. Přidávám také bramboru, trochu protlaku a majoránku, to není úplně italské, ale mě baví si s recepty hrát, přizpůsobovat je svým chutím, něco přidávat, něco ubírat…
Tahle čočková polévka je na přípravu jednoduchá, nejvíc času vlastně zabere jen krájení zeleniny. A pak už je to raz dva. Není potřeba ji zahuštˇovat, hustá je opravdu dost, polévka je tak bezlepková a pokud vynecháte sýr, tak i vegan.
Tak s chutí do ní!
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 brambora
- 2 velká rajčata
- 100 g červené čočky
- 1 lžička rajčatového protlaku
- cca 700 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř, majoránka
- parmazán
Postup:
Cibulku osmahněte na olivovém oleji, přidejte nakrájený česnek a po chvilce na drobno nakrájenou mrkev, petržel a celer. Společně chvíli restujte. Pak přihoďte nakrájenou bramboru, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, propláchnutou čočku a protlak. Dobře promíchejte, osolte, opepřete a zalijte vývarem nebo vodou, množství je orientační, dolívejte dle potřeby hustoty polévky. Vařte dokud není zelenina a čočka měkká. Nakonec dochuťte majoránkou, případně dosolte. Já ještě nakonec párkrát projedu polévku tyčovým mixérem, ale není to nutné.
Na talíři polévku podávejte s hoblinami parmazánu a zakápnutou olivovým olejem.