Italská čočková polévka

Polévky, ve kterých stojí lžíce, to jsou ty správné polévky pro mě. Miluju je od mala, čím hustší tím lepší. Přesně taková je i tahle italská čočková polévka. Je z červené čočky, se zeleninou, rajčaty, když mám čerstvá dávám je místo rajčat plechovkových, ale plechovková jsou stejně dobrá. Přidávám také bramboru, trochu protlaku a majoránku, to není úplně italské, ale mě baví si s recepty hrát, přizpůsobovat je svým chutím, něco přidávat, něco ubírat…
Tahle čočková polévka je na přípravu jednoduchá, nejvíc času vlastně zabere jen krájení zeleniny. A pak už je to raz dva. Není potřeba ji zahuštˇovat, hustá je opravdu dost, polévka je tak bezlepková a pokud vynecháte sýr, tak i vegan.
Tak s chutí do ní!

 

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 brambora
  • 2 velká rajčata
  • 100 g červené čočky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • cca 700 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, majoránka
  • parmazán

 

Postup:

Cibulku osmahněte na olivovém oleji, přidejte nakrájený česnek a po chvilce na drobno nakrájenou mrkev, petržel a celer. Společně chvíli restujte. Pak přihoďte nakrájenou bramboru, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, propláchnutou čočku a protlak. Dobře promíchejte, osolte, opepřete a zalijte vývarem nebo vodou, množství je orientační, dolívejte dle potřeby hustoty polévky. Vařte dokud není zelenina a čočka měkká. Nakonec dochuťte majoránkou, případně dosolte. Já ještě nakonec párkrát projedu polévku tyčovým mixérem, ale není to nutné.
Na talíři polévku podávejte s hoblinami parmazánu a zakápnutou olivovým olejem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.