Neděle se u nás bez dezertu neobejde. Baví mě koláče, od kterých až tak moc člověk neočekává, ale které ho nakonec překvapí. A to je přesně tento tvarohový koláč. Je svěží, lehký a voňavý po citrónu. Obměňovat ovoce můžete dle vaší chuti. Místo jablek můžete použít jiné nejlépe drobné ovoce, dle toho pak bude potřeba upravit množství cukru v náplni a vynechat citrón. Navrch pak můžete nasypat třeba na plátky nakrájené mandle. No a teď už zbývá jen uvařit si kafe.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce strouhanky
- 1/2 kypřícího prášku
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
Na náplň:
- 1 měkký tvaroh
- 1 ricotta
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce solamylu
+ 2 jablka nakrájená na drobné kousky
šťáva a kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
ořechy nahrubo posekané
Postup:
Všechny přísady na těsto smíchejte dohromady. Zpracujte těsto a vyválejte placku, kterou přeneste do máslem vymazané koláčové formy a vytvarujte i do krajů. Nebo můžete těsto do formy prostě „vymačkat“.
Formu i s těstem uložte na chvíli do lednice.
Troubu předehřejte na 175°C.
V míse smíchejte tvaroh s ricottou, přidejte mléko, vejce a oba cukry se solamylem. Do tvarohové směsi přidejte nakrájená jablíčka, ochucená citrónovou šťávou a kůrou.
Tvarohovou náplň s ovocem nalijte na připravené těsto, posypte ořechy a vložte do předehřáté trouby, pečte cca 50 minut nebo až koláč zezlátne.