Tvarohový koláč s ovocem

Neděle se u nás bez dezertu neobejde. Baví mě koláče, od kterých až tak moc člověk neočekává, ale které ho nakonec překvapí. A to je přesně tento tvarohový koláč. Je svěží, lehký a voňavý po citrónu. Obměňovat ovoce můžete dle vaší chuti. Místo jablek můžete použít jiné nejlépe drobné ovoce, dle toho pak bude potřeba upravit množství cukru v náplni a vynechat citrón. Navrch pak můžete nasypat třeba na plátky nakrájené mandle. No a teď už zbývá jen uvařit si kafe.

 

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 měkký tvaroh
  • 1 ricotta
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce solamylu

+ 2 jablka nakrájená na drobné kousky

šťáva a kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu

ořechy nahrubo posekané

 

Postup:

Všechny přísady na těsto smíchejte dohromady. Zpracujte těsto a vyválejte placku, kterou přeneste do máslem vymazané koláčové formy a vytvarujte i do krajů. Nebo můžete těsto do formy prostě „vymačkat“.
Formu i s těstem uložte na chvíli do lednice.
Troubu předehřejte na 175°C.
V míse smíchejte tvaroh s ricottou, přidejte mléko, vejce a oba cukry se solamylem.  Do tvarohové směsi přidejte nakrájená jablíčka, ochucená citrónovou šťávou a kůrou.
Tvarohovou náplň s ovocem nalijte na připravené těsto, posypte ořechy a vložte do předehřáté trouby, pečte cca 50 minut nebo až koláč zezlátne.

 

tvarohový koláč s ovocem

 

 

P1540921-1

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.