Některé koláče vznikají tak, že je potřeba sdělat suroviny, které mám v lednici, a kterým už tak nějak končí jejich životnost. Právě tak to bylo s tvarohem, na který jsem trochu zapomněla. K tomu listové těsto, které by velmi brzy čekal stejný osud. Stále ještě jsem neuložila do sklepa švestková povidla a nakonec se mi vlastně hodila.
Ingredience:
- 1 listové těsto
- 1 měkký tvaroh v kostce
- 1 zakysaná smetana
- trochu mléka na zředění
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 50 g cukru krupice
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- švestková povidla
Na drobenku:
- 40 g celozrnné mouky
- 40 g třtinového cukru
- 25 g másla
- trochu nastrouhaného perníku
Postup:
Formu na koláč vyložte pečícím papírem a vyváleným listovým těstem, které propíchejte vidličkou.
Na náplň smíchejte tvaroh, zakysanku, dle potřeby přidejte mléko, vejce, oba cukry a citronovou kůru a dobře prošlehejte, stačí jen metličkou.
Na drobenku smíchejte všechny ingredience a perníku nastrouhejte dle chuti.
Troubu předehřejte na 175°C.
Na připravené těsto nalijte náplň, lžící naneste švestková povidla a vidličkou je trochu „roztáhněte“. Posypejte koláč drobenkou, okraje těsta můžete potřít mlékem a šoupněte ho do předehřáté trouby. Pečte dozlatova.