Bezinkový sirup

Než začne sezóna bezinek, chvilku ještě budeme muset počkat, ale být připraven, není nikdy na škodu. A co se týká bezinkového sirupu, platí to dvojnásob.
Tenhle recept mám od kamarádky Rádi a je naprosto bezkonkurenční. Dlouhá léta jsem bezinky namohla ani vidět, byla jsem „poznamenaná“ z dob svého dětství, kdy se zpracovávalo do zásoby úplně všechno a všechno pochopitelně ve velkém, šťávu z rybízu nemůžu do dnes. Ale díky tomuto receptu jsem bezinkám přišla zase na chuť.

 

Ingredience:

  • 30 květů bezu
  • 3 l převařené vody
  • 50 g kys. citrónové
  • 3 kg cukru krystal

 

Postup:

Do převařené vychlazené vody dejte louhovat na 34 – 48 hodin květy bezu. Poté přeceďte a vodu, do které jste přidali cukr a kyselinu citrónovou přiveďte k varu. Plňte do vyčištěných lahví, které na 1 hodinu položte na utěrku.

Užitečná rada i na marmelády: před nalitím šťávy lahve vypláchněte panákem slivovice nebo vodky a vytřete jím i víčko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.