Čokoládový dort s mandlemi

Tohle není ledajaký čokoládový dort, tohle je dort podle Julie Childové.
Miluju Julii Child  a miluju film Julie&Julia.
Nedávno jsme si tenhle film po dlouhé době zase s Alenkou pustily a od té doby jsem se nemohla zbavit představy a myšlenky na tenhle dort, při kterém ve filmu hlavní aktéři skoro omdlévají blahem, odkrajují si přímo k celého dortu a taky si s ním mažou obličej.
( Ještě jedné myšlenky jsem se nemohla zbavit, a to touhy udělat Boeuf Bourguignon, to je moje nejvíc nejoblíbenější jídlo. Takže jsem ho prostě udělala, ale zase nestihla nafotit, to se fakt nedalo, všichni byli už tak natěšený, takže čekat na jídlo o pár minut dýl fakt nikdo nechtěl, … no tak zase někdy příště 😉 )
Vždycky na něj dostanu chuť. A taky se přiblížil den sv.Valentýna, jehož příznivcem teda tak úplně nejsem, ale co, čokoládový dort, ten se hodí vždycky a ke všem příležitostem.
Jak píše Julia, tenhle vynikající dort se peče tak, aby střed zůstal vláčný a měkký ( lehce nedopečený), pokud ho příliš upečete, bude suchý a ztratí svou typickou krémovou vláčnost.
Je skutečně vynikající a to i den následující, kdy se uleží, chutě se více propojí…u jednoho kousku prostě nezůstanete. Takže pokud si vždycky krájíte malé kousky, tentokrát na to zapomeňte a pořádně zakrojte 🙂

Ingredience:

Na korpus o průměru 20 cm:

  • 120 g hořké čokolády rozpuštěné ve 2 lžících rumu nebo kávy ( já zvolila rum)
  • 115 g změklého másla
  • 2/3 šálku (130 g) cukru krupice
  • 3 vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1/3 šálku (40 g) nadrcených mandlí
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • 1/2 šálku (70 g) polohrubé mouky

Na čokoládovou polevu:

  • 60 g hořké čokolády
  • 2 lžíce rumu nebo kávy ( já zvolila kávu)
  • 5-6 lžic másla
  • opražené plátky mandlí na obalení

 

Postup:

Předehřejte troubu na 175°C.
Formu na dort důkladně vytřete máslem a vysypte moukou. Čokoládu s rumem nebo kávou vložte do malé nádoby a tu postavte do větší nádoby s velmi horkou vodou, ale nikoli vařící vodou ( nesmí stát nad plamenem). Zatímco se čokoláda rozpouští, postupujte dále podle návodu v receptu.
Několik minut třete máslo s cukrem- tak dlouho, dokud nezískáte světle žlutou, pěkně nadýchanou směs.
Do másla s cukrem přidejte žloutky a vše důkladně promíchejte.
Ušlehejte bílky se solí- směs by měla být natolik hustá, aby se na povrchu tvořily měkké vlnky. Jakmile jste s její konzistencí spokojeni, přisypte cukr krupici a pokračujte ve šlehání tak dlouho, dokud se na povrchu nezačnou tvořit tuhé vlnky.
Pomocí gumové stěrky smíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslovou směsí a poté přidejte drcené mandle a mandlový extrakt. Jakmile jste s konzistencí spokojeni, okamžitě přimíchejte čtvrtinu ušlehaných bílků, čímž těsto výrazně zlehčíte. Velmi opatrně  a pomalu vmíchejte třetinu zbývající bílkové pěny a poté prosejte třetinu mouky. Pokračujte v míchání. Dále rychle střídavě přidávejte další bílkovou pěnu a mouku, dokud ji nevypotřebujete.
Hotové těsto vyklopte do připravené dortové formy a gumovou stěrkou ho rozetřete tak, aby sahalo až k okraji. Formu vložte doprostřed předehřáté trouby a dort pečte asi 25 minut. Vytáhnout do můžete, jakmile naskočí a asi 6 až 8 centimetrů od okraje ztuhne natolik, že na zapíchnuté jehle nezůstane ani trocha těsta. Pokud formou zatřesete, střed by se měl lehce pohybovat; na jehle by měl zůstat olejnatý povlak.
Jakmile jste s barvou a konzistencí dortu spokojeni, vytáhněte ho z trouby a nechte asi 10 minut odpočívat. Pomocí nože ho opatrně ořízněte a vyklopte na připravenou mřížku. Dort nechte asi hodinu nebo dvě vychladnout- pokud ho chcete zdobit polevou, musí být studený.

Jak na čokoládovou polevu:

Čokoládu a rum nebo kávou vložte do malé nádoby a tu postavte do větší nádoby s velmi horkou vodou, ale nikoli vařící vodou. Velkou nádobu odstavte z plamene a čokoládu nechte 5 minut rozpouštět, dokud není dokonale jemná. Nádobu s rozpuštěnou čokoládou vytáhněte z horké lázně a pomalu, po polévkových lžících přimíchávejte máslo. Směs mícháme v ledové lázni, dokud nezíská vláčnou konzistenci- měla by se snadno roztírat. Jakmile jste spokojeni, pomocí kuchyňské stěrky nebo nože ji naneste na dort.
Na horní stranu nebo jen boky dortu umístěte do čokolády pokud možno dekorativně poskládané mandle.

Pozn.: z kuchařky Umění francouzské kuchyně.  Juliin postup je hodně detailní, v jejím rozpisu se občas ztrácím, odkazy na přepočet uvedeného množství mě někdy dost štvou, ale na druhou stranu, mě právě tohle všechno zase docela baví….takže jí i odpustím, že tam není jediná fotografie  🙂

 

P_20180210_151036-1

 

P_20180210_162741-1

 

P_20180210_163153-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.