Dostala jsem chuť na houby. Čerstvé si už asi nenasbírám, ale to mi vůbec nevadí, mám v zásobě sušené a jsou docela velké. A přiznám se, že sušené houby mám skoro raději, baví mě ta jejich textura. A v kombinaci s vinnou smetanovou omáčkou jsou dokonalé, alespoň pro mě.
Ingredience:
- 300 g kuřecích prsou
- 1 lžíce olivového olje
- oříšek másla
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku nasekané najemno
- 30 g sušených hub ( předem namočených)
- 1 lžíce hladké mouky
- 350 ml suchého bílého vína
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce oregana nebo majoránky
- velká špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce zakysané smetany
- 100 ml sladké smetany
- pepř, sůl
Postup:
Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky.
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olej, vložte kuřecí kousky a nechte zatáhnout, z každé strany cca 3 minuty.
Vyjměte je a dejte stranou.
Do pánve přihoďte máslo a přidejte cibuli, snižte teplotu a za stálého míchání ji smažte cca 5 minut doměkka.
Přidejte česnek a vymačkané houby a restujte dalších 5 minut. Zvyšte teplotu, aby se houby spíše smažily než dusily.
Houby zaprašte moukou a smažte ještě 1-2 minuty. Poté za stálého míchání přilijte pomalu víno a vývar. Přidejte oregano a muškátový oříšek a za občasného míchání povařte cca 10 minut, aby omáčka zhoustla a částečně se odpařila.
Snižte teplotu a vmíchejte hořčici a zakysanou smetanu, promíchejte, přiveďte k varu a přilijte sladkou smetanu. Do pánve vraťte maso a nechte prohřát cca 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte třeba s těstovinami nebo s rýží.