Ovesný dort s domácím vanilkovým krémem

 Poslední dobou jsem si velmi oblíbila ovesnou mouku, přidávám jí téměř všude, kde používám mouku pšeničnou. Nahrazuji jí částečně nebo rovnou celou. Tentokrát to bylo i z toho důvodu, že jinou jsem ani doma neměla, ale péct jsme prostě musela, to dá rozum. Trochu jsem se obávala, jestli ta celozrnná nebude trochu moc na ten korpus, ale naopak, bylo to super. Ve finále totiž většina ochutnávačů typovala, že jsou tam ořechy nebo teda určitě kokos. No samozřejmě ani jedno,ale oříškově chutná a proto ji mám moc ráda. Příště ještě trochu uberu cukr z krému, na mě je ho tam až dost, ale i tak je to dezert, který se u nás asi zabydlí na delší čas.

 

Ingredience:

Na korpus:

  • 160 g ovesné celozrnné mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 4 velká vejce
  • 4 lžíce oleje

 

Na vanilkový krém:

  • 200 ml smetany
  • 120 g cukru krupice
  • 5 žloutků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g změklého másla

 

Postup:

Začněte přípravou korpusu.
Bílky vyšlehejte s cukrem do hustého sněhu. Do něho přišlehejte žloutky s olejem a mixér vypněte. Pak už jen zlehka zamíchejte mouku. Těsto nalijte do dortové formy ( dno vyložte papírem na pečení) a pečte cca 15 minut na 160°C. Po vyjmutí z trouby nechte korpus cca 10 minut odpočívat a následně ho vyndejte z formy. Po úplném zchladnutí korpus prokrojte.
Na krém smíchejte smetanu a cukr a zahřívejte do jeho úplného rozpuštění. Pak přidejte vanilkový extrakt a postupně přidávejte žloutky, stále míchejte na mírném odhni až do zhoustnutí. Krém by se neměl vařit, aby se vám žloutky nesrazily. Pokud by se tomu přece jen stalo, krém pak přeceďte přes cedník. Zakryjte folií tak, aby se dotýkala krému a nevytvořil se tak škraloup, nechte zchladnout. Vyšlehejte máslo a postupně k němu zašlehávejte vychladlý žloutkový krém.
Hotovým krémem namažte horní stranu spodního korpusu, přikryjte vrchním a pomažte ho zbytkem. Dejte vychladit a pak už si jen uvařte kafíčko, protože s ním chutná nejlépe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.