Zeleninové placky mám moc ráda. Ať už použijete jakoukoliv zeleninu, buď samostatně nebo v kombinaci, skvělá večeře nebo lehký oběd je v cuku letu na stole. K tomu už stačí jen jednoduchý dipík a zeleninka.
Obměnit zeleninové placičky můžete taky přidáním na kostičky nakrájeného uzeného masa, klobásky, pro vegany uz. tofu. A nebo přidejte trochu nastrouhaného sýra ( cheddar nebo gran padano).
Placičky tak můžou být pokaždé jiné.
Zeleninové placičky
Ingredience:
- 1/2 cukety
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce chia semínek
- 2 lžíce nadrcených ovesných vloček bez lepku
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- sůl, pepř
- ghí
- voliteleně: uzené maso, klobása, uzené tofu, sýr
Postup:
Cuketu i se slupkou nastrouhejte , posolte a nechte chvíli odstát, pak slijte vodu, co se vypotila a důkladně ji vymačkejte.
Nastrouhejte i mrkev a celer, cibulku nakrájejte na drobno a vše smíchejte s cuketou. Přidejte vajíčka, chia semínka, vločky, utřený česnek, ochuťte solí, pepřem a majoránkou a nechte chvilku odpočinout.
Na pánvi s ghí dělejte malé hromádky a opečte je z obou stran dozlatova.
Podávejte s dipem a zeleninou.
Jogurtový dip
Ingredience:
- 5 lžiček bílého jogurtu
- 2 lžičky barbeque omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- drcené chilli
- sůl, pepř
Postup:
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Chilli dejte dle chuti, pro děti vynechte.